20 augusti, 2024Fråga REMM
Noterat från Fråga REMM, 2024-06-14
Om informations- och kommunikationsteknik (IKT)
- IKT-funktionen hos en högskola utrustar lokaler för hybridundervisning. Trots att det är tekniktungt och dyrt är det en viktig insats. Det är helt andra kostnader idag än tidigare.
- Intresse visades för vilka andra myndigheter som har IKT-pedagoger och hur dessa arbetar.
- Intressant med samverkan och att höra om erfarenheter från andra myndigheter och inte bara från universitet och högskolor. Det tillför mycket att få fler perspektiv som inte bara är kopplade till lärosalar.
Om tips
- SLU:s beslutstrappa tipsades om igen.
- Tips på bra distansledarskap efterlyses, HR deltar inte i arbetet med digitala möten och medarbetare ges exempelvis inte tid att lära sig nya verktyg.
- En myndighet har regler för hur många orter en chef får ha anställda på (exempelvis inte mer än två olika geografiska orter). En specialist kan ha anställda på upp till fem orter.
- Tips efterlystes på hur man bygger sociala kontakter på distans samt hur man introducerar och får med nyanställda i gemenskapen.
- Flera myndigheter har följt upp eller jobbar vidare med det tidigare regleringsbrevet från 2022 om minskade utsläpp från tjänsteresor. Tips på bra mål och mått för uppföljning önskas från REMM.
- Frågor om tips på mötes- och resepolicy kom upp. REMM tipsar om underlag från tidigare temamöte om långväga resor. Läs mer här.
Om uppföljning och digitala verktyg
- Få myndigheter följer upp distansmötesavtal.
- Ny undersökning på gång om var myndigheterna befinner sig gällande teknikutveckling och vilka eventuella teknikskiften som är på gång. Eller används fortfarande gamla verktyg?
- En del myndigheter hittar vägar att komma runt en egen Teams-funktion genom att delta på andras Teams-möten.
Om övrigt
- Hybridmöten är fortsatt en utmaning.
- Flera myndigheter håller på att omorganiseras.
Länkar
- Chatgrupp på Facebook för IKT-pedagoger
- Uppdatering om dSam
- Försäkringskassans svar på regeringsuppdrag om att erbjuda samordnad och säker statlig IT-drift