10 januari, 2025Fråga REMM

Noterat från Fråga REMM 2025-01-10

Dagen tema var Naturvårdsverkets årliga rapportering.

Punkter som togs upp:

  • Viktigt att fortsatt ha koll på sina digitala möten, antalet är intressant utifrån både kapacitetsperspektiv och medarbetarnas välmående, då många klagar på ett för högt antal möten
    Detta ger anledning att mäta och att fortsätta rapportera in antal digitala möten till Naturvårdsverket.
  • Det bör gå att särskilja antal möten för studenter och för anställdas i Zoom. Se REMMs lathund för detta på remm.se. De universitet eller högskolor som har svårt med detta kan ta kontakt med Markus Schneider på SUNET.
  • Vikten av att ta upp digitala möten i samband med ledningens genomgång av miljörapporten diskuterades. Även bra att återrapportera till medarbetarna hur arbetet gått.
  • En sammanställning av myndigheters målsättningar för minskning av CO2 från tjänsteresor presenterades: Mål för reduktion av CO2 från tjänsteresor i myndigheter
    Målsättningarna varierar i procent minskning, målår och vilket år man utgår från. En del myndigheter har även flera olika målår med olika målsättningar.
  • Naturvårdsverket redovisar utöver CO2 även antal resta kilometer. Minskade koldioxidutsläpp är målet men indikatorn är antal kilometer.
  • Borås högskola, som övergått till att arbeta med koldioxidbudget, upplever att detta har haft en god effekt. Det utrycktes ett intresse för att höra mer om deras arbete och hur det gått.
  • Digitala mötens koppling till hållbarhetsarbetet diskuterades – vi tittar på en presentation om ”Digital samverkan och hållbarhetsmålen” från REMMs digitala konferens 2020 (Digitala Varberg).
  • Motverkande intressen till minskning av CO2 från resande diskuterades, bl.a. att kommuner uppmuntras att skriva om sina resepolicies för att premiera flygande mer. En annan motverkande kraft är kravet på internationalisering för universitet och högskolor. Man bör uppmuntra internationellt utbyte av studenter och forskare – för såväl ökad kunskap, förstående och fred! 🙂  Men Digitala möten är dock ett utmärkt verktyg att samarbeta internationellt!
  • Vi påminner om mötes- och resvaneundersökningarna som är ett bra stöd i arbetet

Fråga REMM hölls av Peter Arnfalk och Selene Samuelsson Hedlund

Alla nyheter